torsdag den 19. februar 2009

Bogudsalg

Hvert år i slutningen af februar går de danske forlag og boghandlere sammen i det kulturelt udviklende og intellektuelt stimulerende fænomen, der kaldes Det Store Bogudsalg. Med de bogpriser, vi normalt er udstyret med i dette land, er det en vigtig begivenhed for dem af os, der ikke er bange for at trykke på fjernbetjeningens off-knap et par timer i ny og næ. Det er et overflødighedshorn af titler og emner, som vi aldrig kunne drømme om at betale 299,- for, men som pludselig bliver både spændende, tiltalende og i enkelte tilfælde endda ganske uundværlige, når det store gule klistermærke siger 69,-. Mange mennesker (langt de fleste) har december måned som det store forbrugsmonsters højtid. Overtræk, breve fra banken og pasta med ketchup 4 dage om ugen i januar. Men ikke mig. Well, jeg holder mig ikke tilbage i december, og jeg tror (håber) ikke, at min familie har noget at klage over i forbindelse med deres julegaver og højtidens forplejning. Men mit personlige Big Bang kommer lige omkring 22. februar. Jeg er ganske enkelt ikke til at stoppe, når først de helt og aldeles vidunderlige kataloger ligger klar til afhentning i bogladerne. Jeg skipper som regel de første sider, da de indeholder skønlitteraturen, og den slags læser jeg helst ikke på dansk – men det er en helt anden historie.

Så når man hen til afsnittet med faglitteraturen, og det er her det begynder at blive spændende. Har I nogen idé om, hvad der bliver skrevet bøger om? Name it – it’s there. Det er ligesom kursuskatalogerne fra diverse oplysningsforbund. Uanset hvad, kan man altid finde nogen, der finder det interessant nok til at tage dem med. Og i dette tilfælde til at skrive en bog om det. For en brøkdel af normalpriserne kan man nu lære alt om cigarrulning på Cuba, fedtfattig mad til børnenes madpakker eller fremstillingen af den perfekte Cosmopolitan. Og det er bare hobby-sektionen. Dertil kommer den ”ægte” faglitteratur: Filosofi, religion, psykologi, medicin, design, forretningsdrift, o.s.v., o.s.v. Og rejsebøgerne. Og biografierne. Og ordbøgerne. Og så naturligvis børnebøgerne, men de kan nu også findes billigt udenfor udsalgstid. Kort sagt: Du kan blive så UFATTELIG klog til næsten ingen penge. Og som en lille ekstrabonus kan du spare penge på dit fitness-medlemskab i den uge/måned, for bøger bliver ikke lettere af at komme på udsalg, og de skal stadig bæres hjem (må jeg foreslå, at gå flere gange).

Og her kommer så en vigtig pointe: Viden er sexet! Begrebet ”dumme blondiner” er ikke tilfældigt, det opfattes bare forkert. Kvinder er ikke dumme, fordi de er blondiner – de er blondiner fordi de er dumme. De er ganske enkelt nødt til at påtage sig lidt kunstig sexappeal, fordi de ikke er udstyret med den i form af intelligens. Og læg mærke til, hvor mange vidende kvinder, der er mørkhårede. De kan tiltrække mænd alene med deres intellekt. Hvad kunne det ikke medføre, hvis vi fik lokket blondinerne på bogudsalg?

Men udover at være min personlige højtid, så kan bogudsalget bruges i praksis hele året. Det er den perfekte ”ice breaker”. Når du næste gang finder dig selv i et selskab, hvor du ikke rigtig kender nogen, eller samtalen går lidt trægt, spørg din sidemand/personerner ved dit bord, hvad de har købt på bogudsalg.

Svarene vil falde i forskellige kategorier. Nogle vil sige ”Bogudsalg?” og kombinere det med et let spørgende, men temmelig tomt udtryk i øjnene. Glem dem! De er ikke værd at spilde tid på, og vil sandsynligvis være for fulde til begavet samtale, inden du er færdig med at forklare konceptet. Så er der dem, der ikke har købt noget. Her kan du vælge også at glemme dem, eller du kan spørge ind til årsagen. Desværre vil forklaringen i de fleste tilfælde være ganske nedslående som f.eks. ”Jeg læser aldrig bøger” eller ”Der var ikke noget interessant på udsalg”. Men andre kan måske overraske og konstatere, at det, der var at finde i dette års udsalgskatalog, allerede stod laset og gennemlæst i deres reol. Brug endelig mere tid i samtale med dem – men tag dig i agt for nørderne. Det kan blive en meeeeget lang aften.

Så er der den mest interessante kategori – dem der rent faktisk har haft kreditkortet fremme i februar og gerne taler om, hvad de har købt og hvorfor. Det kan fortælle dig meget mere om andre mennesker, end de nogensinde vil fortælle direkte. Og uanset, om du er enig med dem eller ej, så er der åbnet et byggemarked fuld af døre til alsidige samtaleemner, der rækker helt frem til kaffen.

Sidst, men ikke mindst, er der dem, der kun har købt børnebøger. LØB! Hvis du viser blot den mindste interesse, vil du på mindre end 40 sekunder få fremvist albummet med alle 3 børns fulde og totale liv frem til dette øjeblik, startende med de første scanningsbilleder. Og mon ikke også detaljerede beskrivelser af alle 3 fødsler vil blive bragt på banen?

Den engelske filosof Francis Bacon’s kernefilosofi var ”Viden er magt” og set med de brede briller, tro jeg, han havde ret. Ikke magt på den ubehagelige måde, men magt til at styre og tage ansvar for sit eget liv, egne gerninger og ikke mindst egne meninger. Jo mere du ved, jo større er dit fundament, når du skal tage beslutninger, og det giver selvtillid. Viden er også magt til at udrydde myter og rygter, og jo flere vidende mennesker der findes, jo færre myter vil opstå og overleve. Så lad os dele magten og gøre verden klogere – læs en bog eller to og lån den til din bedste ven, når du er færdig.

Det burde fremstå tydeligt, at jeg godt kan lide Bogudsalg. Men rent faktisk er det kærligheden til bogen i al almindelighed, der får min puls op over normalen. Men hvis du ikke er en ven af det skrevne ord, så start med bogudsalget. Du kan jo starte med bare at kigge, og så gemme det store skridt over til indkøb til året efter. Men jeg vil ikke have klager, når du er blevet bidt af the bug, og din bank har sendt det første brev med en folder om gældssanering….

I år falder den store dag den 25. februar. Ses vi mellem hylderne?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar